Inhoudsopgave

Wat mag er wel en wat mag er niet in de restafvalcontainer?

Delen op:
Wat mag er wel en wat mag er niet in de restafvalcontainer?

Wat is restafval?

Restafval is het afval dat niet kan worden gerecycled en dus niet in andere afvalstromen zoals de papier-, GFT-, PMD- of glascontainer past. Dit afval wordt meestal verbrand in afvalverwerkingsinstallaties. Hoewel dit proces energie opwekt, is het beter om zoveel mogelijk afval te recyclen om het verbranden van materialen te verminderen. Het is dus belangrijk dat er alleen het afval in de restafvalcontainer belandt dat niet op een andere manier hergebruikt kan worden.

Wat mag er wel in de restafvalcontainer?

Hoewel steeds meer afval apart ingezameld wordt, blijft er een groep producten over die bij het restafval hoort. Hier zijn enkele voorbeelden van wat er wel in de restafvalcontainer mag:

    1. Schoonmaakdoekjes en tissues
      Vochtige doekjes, papieren zakdoekjes en huishoudelijke schoonmaakdoekjes horen thuis in de restafvalcontainer. Hoewel ze van papier of textiel zijn gemaakt, kunnen ze niet gerecycled worden vanwege de chemicaliën die erin zitten of omdat ze vuil zijn.
    2. Luiers en incontinentiemateriaal
      Luiers en ander incontinentiemateriaal kunnen helaas niet gerecycled worden en horen daarom bij het restafval. Sommige gemeenten bieden speciale luierinzamelingen aan, maar als dat niet het geval is, moeten ze in de restafvalcontainer.
    3. Kauwgom en etensresten
      Kauwgom is gemaakt van synthetische materialen die niet afbreekbaar zijn. Daarom hoort kauwgom in de restafvalcontainer. Etensresten die niet bij het GFT-afval mogen, zoals gekookt of verwerkt eten, moeten ook bij het restafval.
    4. Stofzuigerzakken en as van houtskool of sigaretten
      Stofzuigerzakken bevatten vaak fijnstof, haren en ander vuil dat niet kan worden gerecycled, waardoor ze in de restafvalcontainer moeten. Ook as van bijvoorbeeld de open haard of van sigaretten hoort niet bij het GFT-afval en mag daarom in de restafvalcontainer.
    5. Keramiek, porselein en spiegels
      Kleine stukken keramiek, porselein en kapotte spiegels mogen bij het restafval. Glas van spiegels en keramische materialen kunnen niet op dezelfde manier gerecycled worden als verpakkingsglas.
    6. Verpakkingen met een combinatie van materialen
      Sommige verpakkingen bestaan uit een combinatie van materialen die moeilijk van elkaar te scheiden zijn, zoals chipszakken met een aluminium binnenkant of blisters van medicijnen. Deze verpakkingen horen bij het restafval.

Wat mag er niet in de restafvalcontainer?

Veel afval dat mensen in de restafvalcontainer gooien, kan eigenlijk beter apart worden ingezameld. Dit zijn enkele veelvoorkomende producten die niet in de restafvalcontainer thuishoren:

  1. Papier en karton
    Papier en karton moeten in de papiercontainer. Denk aan oude kranten, tijdschriften, kartonnen dozen en papieren zakken. Door papier apart in te zamelen, kan het gerecycled worden tot nieuw papier.
  2. Plastic, metalen en drinkpakken (PMD)
    Plastic verpakkingen, metalen blikjes en drinkpakken mogen niet in de restafvalcontainer, maar horen in de PMD-container. Deze materialen kunnen goed worden gerecycled en hoeven dus niet verbrand te worden.
  3. Glas
    Glas moet altijd apart worden ingezameld in de glasbak. Of het nu gaat om een glazen pot of een fles, het glas kan keer op keer gerecycled worden, wat veel energie bespaart.
  4. Groente-, fruit- en tuinafval (GFT)
    Etensresten, schillen, koffiedik en tuinafval horen thuis in de GFT-container. Dit afval wordt gecomposteerd of vergist en omgezet in biogas of compost. Gekookt voedsel mag echter niet in de GFT-container en hoort bij het restafval.
  5. Gevaarlijk afval
    Chemisch of gevaarlijk afval, zoals batterijen, verfblikken en spaarlampen, hoort absoluut niet in de restafvalcontainer. Dit soort afval moet apart worden ingeleverd bij een milieustraat of speciaal inzamelpunt.
  6. Textiel
    Kleding en textiel die niet meer gedragen kunnen worden, mogen niet in de restafvalcontainer. Ze horen bij de textielinzameling, waar ze gerecycled of hergebruikt kunnen worden. Zelfs versleten kleding kan nuttig zijn als grondstof voor nieuwe producten.

Tips voor het verminderen van restafval

Hoewel restafval onvermijdelijk is, kun je door slim te scheiden en bewuster te consumeren de hoeveelheid restafval flink verminderen. Hier zijn enkele tips om minder restafval te produceren:

  • Koop producten zonder onnodige verpakkingen, bijvoorbeeld losse groenten en fruit.
  • Gebruik herbruikbare producten, zoals een boodschappentas of drinkfles, in plaats van wegwerpplastic.
  • Controleer verpakkingen op recyclebare symbolen en scheid ze op de juiste manier.

Blijf altijd goed opletten bij het scheiden van afval. Veel afval dat mensen in de restafvalcontainer gooien, kan gewoon worden gerecycled, zoals papier, plastic en glas. Door afval beter te scheiden, verminder je de hoeveelheid restafval en help je het milieu. Het is belangrijk om goed na te denken over wat er wel en niet in de restafvalcontainer mag om zo efficiënt mogelijk te recyclen.

Meer blogs

Wat mag er wel en wat mag er niet in de PMD-container?
Wat mag er wel en wat mag er niet in de PMD-container?
Wat kan ik doen tegen maden in mijn container?
Wat kan ik doen tegen maden in mijn container?
Wat zijn de kosten van containerreiniging?
Wat zijn de kosten van containerreiniging?
Wat mag er wel en niet in jouw kliko?
Wat mag er wel en niet in jouw kliko?
Wat mag er wel en wat mag er niet in de GFT-container?
Wat mag er wel en wat mag er niet in de GFT-container?
Maden in de container
Maden in de container? 5 tips om te bestrijden!
Reinigen van zonnepanelen
5 vragen en antwoorden over het reinigen van zonnepanelen
clicoclean_de_5_grootste_vijanden_van_een_schone_container
De 5 grootste vijanden van een schone container