Inhoudsopgave

Wat mag er wel en wat mag er niet in de GFT-container?

Delen op:
Wat mag er wel en wat mag er niet in de GFT-container?

Het scheiden van afval is niet alleen goed voor het milieu, maar helpt ook bij het verminderen van de hoeveelheid restafval. Een belangrijk onderdeel van afvalscheiding is de GFT-container, die bedoeld is voor groente-, fruit- en tuinafval. Toch blijft er vaak verwarring over wat er nu precies in deze container mag en wat niet. In deze blog zetten we de regels voor het gebruik van de GFT-container op een rij, zodat je met een gerust hart je afval kunt scheiden.

Wat mag er wel in de GFT-container?

De GFT-container is bedoeld voor afval dat afkomstig is van groente, fruit en tuinen, maar ook ander biologisch afbreekbaar afval. Hieronder een overzicht van wat er allemaal in mag:

  1. Groente- en fruitafval
    Denk hierbij aan schillen van aardappelen, appelschillen, resten van groenten zoals wortelen of sla, en klokhuizen van appels of peren. Ook schillen van citrusvruchten mogen in de GFT-container, hoewel deze iets langer nodig hebben om te composteren.
  2. Koffiedik, theezakjes en koffiefilters
    Na het zetten van koffie of thee blijven er koffiedik en gebruikte theezakjes over. Deze mogen zonder probleem in de GFT-container, inclusief het papieren koffiefilter.
  3. Eierschalen
    Gebruikte eierschalen kun je veilig weggooien in de GFT-container. Ze breken uiteindelijk af en dragen bij aan het composteren.
  4. Tuin- en snoeiafval
    Gras, bladeren, takjes en onkruid mogen allemaal in de GFT-container. Ook kleine hoeveelheden zand of aarde, bijvoorbeeld die nog aan plantenwortels vastzitten, kunnen worden toegevoegd.
  5. Snijbloemen en planten
    Verlepte bloemen of planten zonder pot mogen ook in de GFT-container. Let wel op dat er geen plastic potjes of verpakkingsmateriaal meer aan vastzitten.
  6. Klein tuinafval zoals mos en gemaaid gras
    Wanneer je het gras hebt gemaaid of het mos uit de tuin hebt gehaald, kun je dit ook bij het GFT-afval voegen. Pas wel op met grote hoeveelheden gras; het kan namelijk gaan samenklonteren en daardoor de compostering bemoeilijken.

Wat mag er niet in de GFT-container?

Hoewel veel biologisch afval in de GFT-container mag, zijn er ook materialen die er absoluut niet in thuishoren. Hier volgt een lijst van zaken die je moet vermijden.

  1. Vlees, vis en zuivelproducten
    Dit zijn dierlijke producten die niet in de GFT-container mogen, omdat ze ongedierte kunnen aantrekken en rotting kunnen veroorzaken. Resten van vlees, vis en zuivel horen bij het restafval.
  2. Plastic, metaal en glas
    Hoewel sommige verpakkingen van fruit of groenten afkomstig zijn, zoals plastic folie of glazen potjes, horen deze niet thuis in de GFT-container. Plastic, metaal en glas kunnen niet composteren en verstoren het proces. Deze materialen moeten in de juiste recyclebakken worden gegooid.
  3. Gekookt eten en etensresten
    Veel mensen denken dat gekookt eten of restjes van de maaltijd in de GFT-container mogen, maar dit is meestal niet het geval. Gekookte etensresten kunnen schadelijke stoffen bevatten die niet goed composteren en ongedierte aantrekken.
  4. Kattenbakvulling en dierenuitwerpselen
    Hoewel kattenbakvulling soms van biologisch afbreekbare materialen wordt gemaakt, horen zowel de vulling als de uitwerpselen van huisdieren niet in de GFT-container. Dit kan namelijk ziektekiemen bevatten en het composteerproces verstoren.
  5. Grote stukken hout of boomstronken
    Grote houtstukken, boomstronken of dikke takken verteren niet snel genoeg in de composteerinstallaties. Deze moeten daarom apart worden afgevoerd, bijvoorbeeld naar een milieustraat.
  6. Olie en vetten
    Frituurvet, bakolie of andere vetten mogen nooit in de GFT-container, omdat ze de composteerinstallaties verstoren en schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Tips voor goed gebruik van de GFT-container

Om ervoor te zorgen dat je GFT-container schoon en geordend blijft, zijn hier een paar handige tips:

  • Gebruik biologisch afbreekbare zakjes: Wil je voorkomen dat je GFT-container vies wordt of gaat stinken? Gebruik dan composteerbare afvalzakken, die in de container mogen worden weggegooid.
  • Geen plastic zakken: Zorg ervoor dat je geen reguliere plastic zakken gebruikt om je afval te verzamelen, omdat deze niet afbreekbaar zijn.
  • Houd het droog: Voorkom nare geuren door droog afval bovenop nat afval te leggen, zoals bladeren of gras op fruitresten.

Door bewust met je afval om te gaan, help je niet alleen het milieu, maar draag je ook bij aan het verminderen van de afvalberg. Onthoud dat de GFT-container bedoeld is voor biologisch afbreekbaar afval, zonder dierlijke producten of kunststoffen. Met de juiste aanpak kun je efficiënt en milieuvriendelijk je afval scheiden!

Meer blogs

Wat mag er wel en wat mag er niet in de PMD-container?
Wat mag er wel en wat mag er niet in de PMD-container?
Wat kan ik doen tegen maden in mijn container?
Wat kan ik doen tegen maden in mijn container?
Wat zijn de kosten van containerreiniging?
Wat zijn de kosten van containerreiniging?
Wat mag er wel en wat mag er niet in de restafvalcontainer?
Wat mag er wel en wat mag er niet in de restafvalcontainer?
Wat mag er wel en niet in jouw kliko?
Wat mag er wel en niet in jouw kliko?
Maden in de container
Maden in de container? 5 tips om te bestrijden!
Reinigen van zonnepanelen
5 vragen en antwoorden over het reinigen van zonnepanelen
clicoclean_de_5_grootste_vijanden_van_een_schone_container
De 5 grootste vijanden van een schone container